Kunsthalle A. Würth

Cultural

36/55

 
 
 
 
 

A sequence of squares and alleys runs from the church and culminates in the high-lying museum square with view over the medieval town and the cathedral on the other side of the river.

The art museum has added an exquisite new urban space – framed by the actual museum building – to the city. The bipartition diversifies the size of the volume to fit its scale into the surroundings. The transverse street, between the alleys that lead down to the river, forms a moat between the museum and the high-lying city with the church.

The tall, bright top floor of the museum forms an elongated spatial unit with the entrance square placed in the middle. The lower part of the museum is designed as a contrasting cave-like space whose ends direct towards two inner courtyards. The facades are made of the local shell limestone (muschelkalk) with a broken surface except for the side facing the museum square where it stands sand-blast.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Swäbish Hall, Germany
Client: A. Würth GmbH & Co KG. Künzelsau
Gross floor area: 3,565 m2
Year of construction: 1999 - 2000
Type of assignment: First prize in international competition

Location

Map_Europe_Schwabisch_Hall.png
  • Swäbish Hall, Germany

Contact

Lead Design Architect
tt@henninglarsen.com
Phone: +45 8233 3030
download vCard
Head of Communications
ffe@henninglarsen.com
Phone: +45 8231 3160
download vCard