Rostock University Library

Cultural

37/55

 
 
 
 
 

Located on a significant, elevated site on the corner of Albert Einsteinstrasse and Ringstrasse, the library will mark the entrance and stand out as a landmark of the new university. The L-shaped building creates a new, active space in the city interacting with the students’ café opposite.

The individual study spaces are located in a narrow L-shaped reading gallery towards the entrance square, separated from the shelf areas by a crevice of light that extends up four storeys.

A large organically shaped carving in the lower floor – leading from porch to counter – defines the flow in the entrance area of the building. A light steel staircase in the interior crevice of light runs up through the storeys.

The library is a developing project focussing on energy saving measures. Refrigeration of the building is embedded in the concrete floors and connected to a geothermal facility.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Rostock, Germany
Client: Mecklenburg Vorpommern
Gross floor area: 13,000 m2
Year of construction: 2000 - 2004
Type of assignment: First prize in invited competition, 2000

Location

Moesgaard_Museum_FORSIDE10.jpg
  • Rostock, Germany

Contact

Senior Project Manager
kt@henninglarsen.com
Phone: +45 8233 3028
download vCard