Albertslund Masterplan

Masterplans

26/28

 
 
 
 
 

The town of Albertslund was established in the 1960s on an empty field. The renovation of the central buildings and squares is based on an overall masterplan for the town centre. The masterplan includes an extensive rebuilding and redevelopment of Albertslund shopping plaza, library, cinemas, theatre and flytower as well as a number of public spaces, including the bus station. The new elements interact with the existing architecture in which the robust concrete contrasts with the slight, open teak elements. On the town squares and plazas, the concrete of the buildings interacts with precisely executed paving, integrated signposting and lighting.

The new bus station features copper slag paving and precise cast iron fields as bus refuges. Four tall light towers demarcate the station. They light up the plateau in front of the shops and represent some of the largest light fittings in Northern Europe.

Lately, the station square featuring new facades, paving, plants, integration of street lighting and signposting has been completed. The masterplan comprises a future plan for a sustainable compression of the shopping plaza in an urban context.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Albertslund, Denmark
Client: Municpality of Albertslund
Year of construction: 1996 - 2012
Type of assignment: Commission

See also...

See also...

0384 Bernts Have Masterplan

0384 Bernts Have Masterplan

0430 Christiansbro Masterplan

0430 Christiansbro Masterplan

0585 Albertslund Library

0585 Albertslund Library

Location

Map_Denmark_Albertslund.png
  • Albertslund, Denmark

Contact

Partner
ls@henninglarsen.com
Phone: +45 8233 3018
download vCard