Massar Children's Discovery Centre

Cultural

26/55

 
 
 
 

The discovery centre has a unique location in the heart of Damascus. The building comprises exhibition, library, education and administration space. The centre will be an integrated main attraction within a new 170,000m² public realm on the site.

The form is inspired by the unique Damask rose. The proposal suggests a shell structure allowing a playful and dazzling scenography of light into the interior spaces - like light filtering between rose petals. Exhibition and administrative areas are laid out between the rose petals creating interior labyrinth journeys inspired by walks in the old city of Damascus formed by walls with the sky as the window.

The centre of the rose forms a large communal orientation space. This is where people meet, share knowledge and develop new ideas together – a cross pollination of knowledge. From here series of journeys rise upwards in form of a web of ramps and steps interweaving the public plateau with the upstairs shell structure.

The central vertical movement under the open sky challenges the traditional horizontal movement in the Arab city.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Damascus, Syria
Client: Syria Trust for Development
Gross floor area: 16,000 m2
Year of construction: 2008 - 2013
Type of assignment: First prize in competition
Landscape architects: Martha Schwartz Partners
Engineers: Buro Happold

Sustainable by design

Sustainable by design

Massar_Childrens_Discovery_Center_04.jpgThe Massar Children's Discovery Centre is a low energy building using local materials, skills and resources. Energy loads are reduced passively by shaping the building to keep the sun out.

The building form and fabric is optimised to reduce requirements for active or operational heating and cooling. The use of and control of solar gain can help significantly reduce energy consumption.

By harnessing and storing solar gain in the winter the amount of heating can be reduced. By shading in summer, cooling loads can be reduced.

The project recycles all water in the house, the pump system and the heating of water are driven by solar energy and a geothermal heat system produces the heating for the house. Together with optimum daylight and sun screening the building has a very high environmental level.

A rose in 3D

A rose in 3D