Viborg Town Hall

Commercial

22/40

 
 
 
 
 

The new town hall is situated in a previous military area on the outskirts of Viborg. Shaped as a white sculpture floating above a dark base, the building opens up to the town hall square and the new green park. Employees and visitors are invited into a building characterised by brightness, openness and flexibility. The green roof running from the building base beautifully interacts with the landscape and the green parking roofs surrounding the front square.

In the large atrium rising up six floors from floor to ceiling, a broad staircase constitutes a sculptural, uniting element. The employee cafeteria and kitchen are placed on the top floor of the building offering a nice view and direct access to a large roof terrace. The interplay between house and park creates a new place in the town where the large inner atrium is the heart that joins the town hall’s professional community with the community of the citizens. The facade structure provides the building with a distinctive expression – and at the same time offers protection from the sun.

Thoroughly sustainable and developed in low energy class 1, the 19,400 m2 building will be a landmark in the area, a modern workplace and a new place of value to both citizens and employees.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Viborg, Denmark
Client: Municipality of Viborg
Gross floor area: 19,400 m2
Year of construction: 2009 - 2011
Type of assignment: First prize in international competition
Photos: : Thorbjørn Hansen, Kontraframe, Martin Schubert og Thomas Mølvig

Sustainability

Sustainability

The energy consumption of Viborg Town Hall will meet the requirements for low-energy class 1 according to Danish building regulations (max (50 +1100 / A) kWh/m2a (A = the heated floor area).

This is achieved by means of several sustainable initiatives, including:

- A compact building geometry
- Treble glazing
- Natural ventilation (hybrid ventilation) - ensuring an energy-efficient ventilation of the building. An intelligent IT system measures the air quality and temperature and controls openings in the building envelope
- Mechanical ventilation in part of the building - requiring efficient heat recovery
- Absorption heat pumps powered by district heating
- Passive and active cooling of the building stock (concrete floor, open suspended ceilings)
- Groundwater cooling
- Daylight - the building has been designed to benefit the most from the daylight
- External solar protection
- Movement sensors and use of energy-efficient light sources to reduce electricity consumption
- Solar cells on the roofed parking spaces (approx. 1,265 mono-crystalline solar cells)
- Rainwater collection and percolation

Location

Map_Denmark_Viborg.png
  • Viborg, Denmark

Contact

Partner & Managing Director Munich, Dipl.-Ing., Architekt BYAK, MAA
wf@henninglarsen.com
Phone: +49 (0)89 8563338-110
download vCard