Prince Naif Centre for Health Science Research

Educational

10/39

 
 
 
 
 

Inspired by a monolith, the building is placed on a podium, which roots the building in the urban, local context. The central Science Square is the heart of the building and features common functions such as lobby, café, library and lecture hall. Visual and physical contact connects the laboratories to the workstations on the open balconies. Thus, the design supports informal meetings and innovation across research areas.

The significant architectural cut of the northern facade marks the main entrance to the building and provides a view of the life in the Science Square. The remaining facades have a modern, sophisticated structure, which filters the strong daylight and reduces the need for cooling. The interplay between light and shadow provided by the facade contributes to creating a cool, light and vibrant atmosphere in the building.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Riyadh, Saudi Arabia
Client: King Saud University
Gross floor area: 23,800 m2
Year of construction: 2012 - 2015
Type of assignment: Commission
Collaboration: NNE Pharmaplan (labs, MEP), Buro Happold (structure, civil engineering, geotechnical engineering, acoustics, fire, security, sustainability, waste management), Geoffrey Barnett Associates (quantity surveyors).

Location

Map_Middle_East_Riyadh.png
  • Riyadh, Saudi Arabia

Contact

Project Director
hbl@henninglarsen.com
Phone: +45 8233 3024
download vCard