Batumi Aquarium

Cultural

19/55

 
 
 
 
 

The formation constitutes four self-supporting exhibition areas where each of the four stones represents a unique marine biotype – the Mediterranean, the Black Sea/Red Sea, the Aegean Sea and the Indian Ocean. The four dispersed aquarium exhibitions are connected by a central, multipurpose space including café, auditorium and retail functions with views of the black sea and Batumi beach as scenic backdrop. Visitors gather in the central space to convene, play, eat, shop and relax before continuing their adventures through the exhibitions.

Batumi Aquarium will become a modern, cultural aquarium offering visitors an educational, entertaining and visually stimulating journey through the different seas. Unfolding around the aquarium, a landscape of different sea archipelagos provides attractive opportunities for innovative outdoor research and learning, public space and meeting places along the beach.

The building's significant expression inspired by nature will not only make Batumi Aquarium a spectacular new landmark in Georgia but also a state-of-the-art contribution to exploring life underneath the sea surface.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Batumi in the Republic of Georgia
Client: Association A.T.U.
Gross floor area: 2,000 m2
Year of construction: 2013 - 2015
Type of assignment: First prize in invited competition
Project team:: Louis Becker (design director, partner) Anders Park (project manager), Viggo Haremst (design responsible), Michael Sørensen and Jaewoo Chun.