Art Pavilion in Videbæk

Cultural

20/55

 
 
 
 

The building is situated as a Japanese tea house by the edge of park and lake. The café terrace floats above the lake, and the water of the lake is reflected in the ceiling.

The building consists of two floating horizontal, square sheets, separated by a light glass facade and a varied system of inclined facade parts. The musical, intersecting facade is inspired by the surrounding landscape, the rushes of the lake and branches of the trees. The geometry can also be considered a play with Videbæk's landmark, the V.

The Art Pavilion is a flexible exhibition building that can be adapted to accomodate different needs. In principle, it is one large flexible space where light walls can be mounted, according to the requirements of the changing exhibitions. The sculptural overhead light is placed above the inner part of the exhibition area and draws the sky light down into the building. The cafe opens up to the park and lake.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Videbæk, Denmark
Client: Vestjyllands Kunstpavillon Videbæk
Gross floor area: 400 m2
Year of construction: 2011 - 2012
Type of assignment: Commission
Collaboration partners: Engineer Jørgen Holm, Architect Søren Danielsen

Location

  • Videbæk, Denmark