Herlev Hospital

Healthcare

2/12

 
 
 
 
 

The winning project consists of three circular buildings placed on rectangular bases – which are displaced from each other creating a number of inviting outdoor spaces. The new extension thus constitutes a down-scaled and compressed contrast to the 120 metre high rectangular geometry of the existing hospital.

The building complex as a whole will go from being a very ”large house” situated on a plot without outdoor spaces to becoming a ”built-up area” offering a variety of distinctive elements and eventful outdoor spaces. A hospital structure constitutes an organisation of a large number of small spaces which – in this project – are spatially contrasted by the near outdoor environment, inner gardens and courtyards.

A number of separate building volumes with contrasting geometries form an inspiring contrast to the existing structuralist building and contribute to considerately adapting the area as a whole to the scale of the surroundings.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Herlev, Danmark
Client: The Capital Region of Denmark
Gross floor area: 52,000 m2
Year of construction: 2014 - 2017
Type of assignment: First prize in international competition
Consortium: Henning Larsen Architects, Friis & Moltke, Brunsgaard & Laursen, Orbicon, Norconsult, NNE Pharmaplan and SLA

Landscape

Landscape

The recreational and healing effect of nature is well-documented. At Herlev Hospital, this knowledge is taken seriously - thus, luxuriant courtyards, green roof gardens and a large, central green heart provide the new hospital with an altogether vibrant and life-affirming atmosphere.   The outdoor spaces of the hospital are designed and interact in a way that makes them appeal to all senses. Water is an important element and has been incorporated in the form of water particles, water surfaces or simple pools of water. As many of the hospital users have a view of the outside environment through the windows of the building, the landscape is designed as a number of "pictures" varying with the rhythm of the hospital and changing seasons.  SLA are the landscape architects behind the proposal.

Extract from the citation

Extract from the citation

"Based on a comprehensive analysis of developments in the healthcare sector and a strong focus on creating a welcoming, clear, worthy and sensuous setting for patients, relatives and staff, the vision of the competition team has been to create a symbiosis between the hospital and its surroundings. A symbiosis where the individual elements form part of a natural cycle and create a "sensory hospital" that will position Herlev Hospital as an exemplary and innovative spearhead in healthcare." "The project powerfully unites building design and landscape into an architectural whole providing patients, relatives and staff with the experience that "focus is on the individual". The project must be emphasised for its high and well-argued ambition level for healing architecture. The healing potential of architecture is consistently translated into sensuous spaces - in an approach characterised by great variation and commitment at many different levels."

See also...

See also...

1093 Odense University Hospital

1093 Odense University Hospital

0632 Radium Hospital

0632 Radium Hospital

0645 Radium Hospital

0645 Radium Hospital

More information...

More information...

Two films on hospital architecture

Two films on hospital architecture

In two new films Henning Larsen Architects puts focus on the users' experience with two of their hospital buildings: The Radiation Therapy and the Research Institute at the Norwegian Radium Hospital in Oslo.