The Technical University of Lausanne

Educational

15/39

 
 
 
 

The project is based on a defined and clear design. A decisive factor in the concept was to innovate the learning environments of the past and create a study environment that communicates with and opens up to its surroundings. Large, open arrivals spaces along the south facade create transparency between the various functions in the building where students and guests are met by an active and welcoming atmosphere.

The laboratories stand out as a dynamic element in the heart of the building. The central labs are surrounded by offices and open plan areas exhibiting the day-to-day workflow of researchers and students – from areas of deep concentration to areas with a focus on communication and knowledge sharing.

The team of Henning Larsen Architects came in second together with the Swiss company Losinger. The competing architecture companies included Jean Nouvel and Dominique Perrault of which the latter won first prize.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Lausanne, Switzerland
Client: École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL)
Gross floor area: 21,000 m2
Year of design: 2010 - 2011
Type of assignment: Second prize in international competition
Local Partner: Jean-Baptiste Ferrari et Associés SA
Turnkey Contractor: Losinger Construction AG

Presentation film

Presentation film

Location

  • Lausanne, Switzerland