Nordea Bank Orestad

Commercial

9/40

 
 
 
 
 

To the south, the building is characterised by a sophisticated, sloping park landscape and to the north by an open ground floor and tile facades on the lower floors. Nordea’s new building introduces a new medium scale in Ørestad – a street level connecting buildings and landscape.

Stage one covering a total of 40,000 m2 consists of two light, sculptural buildings placed on a base. The architectural concept reflects the functionality of the buildings. Thus, the effective office floors are all placed on top of the base, while the shared, outward functions are placed in the base.

The building is organised as a city – offering quiet, more intimate places as well as squares and streets full of life and activity. The individual departments all offer both a quiet and active section.

This functional layout promotes collaboration, innovation and knowledge sharing across departments and professional fields. The interaction between effective open plan offices and meeting places allows the individual employee to find the optimal working situation.

The building interacts with the city, opens up and invites for activity at different levels. It will be a place in the city that offers activity inside as well as outside.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Ørestad North, Copenhagen, Denmark
Gross floor area: 40,000 m2
Year of construction: 2013 - 2017
Type of assignment: First prize in invited competition
Client: Nordea Properties
Clients/Investors: Pension Danmark. Lærernes Pension and Nordea Life & Pensions
Landscape architect: SLA
Workspace design: Signal Arkitekter
Consulting enineers: Cowi
Certifications: Pursuing LEED Platinum

Sustainability

Sustainability

Nordea_Bank_HQ_Orestad_05.jpg

The new Nordea office building should achieve the highest score in the international certification system in green building, LEED. LEED evaluates the building as a whole - from programme through effective treatment of water, energy, materials, indoor climate to design process.

Henning Larsen Architects applies a unique, holistic design method, developed by the company itself. Focus is on minimiming the energy consumption of the building. This is achieved by reducing the energy consumption, then optimising the technical solutions and finally integrating solutions for energy production in the buildings.  

The energy consumption of the new building has continuously been simulated through studies of volumes, materials, room heights, light and shadow, noise, wind and feasibility of indoor and outdoor spaces. Subsequently, the energy consumption has been further reduced by intelligent selection and use of efficient technologies.

With the applied methodology, the building will achieve a LEED Platinum certification, while at the same time offering an energy consumption of 41 kWh/m2/year. This makes Nordea's new building a sustainable role model.

See also...

See also...

1133 Siemens Headquarters

1133 Siemens Headquarters

1049 Novo Nordisk Corporate HQ

1049 Novo Nordisk Corporate HQ

1094 Østensjøveien 27 in Oslo

1094 Østensjøveien 27 in Oslo

0833 Spiegel HQ

0833 Spiegel HQ