Art Museum Mannheim

Cultural

4/55

 
 
 
 

The original Kunsthalle Mannheim at Friedrichsplatz was built in 1907 in Art Nouveau style. With the unconventional M-shape the new extension creates a modern and urban expression and adjusts to the historical surroundings in its other dimensions. The heights of the building observe the heights of the neighbor buildings and the location of the M-shape makes room for the existing buildings so that new and old are integrated.

The glass passage between the original museum and the new extension serve as more than just a link between the two buildings. It creates a link between the traditional and the modern. It is thought as a special exhibition room with room for Manet’s masterpiece: “The execution of Emperor Maximilian”. Manet represents one of the first modern painters.

The Ground Floor, with a restaurant and multipurpose hall among other things, are designed so it can work independently from the gallery spaces. The gallery spaces are organized in large areas at 1st and 2nd floor, and have safe, flexible and transformable rooms. From the 3d floor you can access the rooftop garden, which includes a café that overlooks Friedrichsplatz.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Mannheim, Germany
Client: Kunsthalle Mannheim
Year of design: 2012 - 2012
Type of assignment: Competetion

Gallery Spaces

Gallery Spaces

In order to create a modern and contemporary art museum, the gallery spaces have flexible and transformable rooms. The rooms can take shape as an I or L and differ in size and spaciousness and thus hold various kinds of exhibitions. The wall elements enable the creation of both large, open rooms and small, separate rooms. 

Location

  • Mannheim, Germany