ZSW Center for Solar Energy and Hydrogen Research

Educational

3/39

 
 
 
 
 

Carefully integrated into the surrounding context, the building features various heights that relate to the city and adjacent buildings. The building will create a new, distinctive entrance to Stuttgarter Engineering Park and provide an insight into the ongoing research. It has been a specific wish of the researchers that their work is reflected in the facade design.

The Center for Solar Energy and Hydrogen Research comprises offices, laboratories, meeting and conference facilities. It is designed as a grid of small units to meet the requirement for a highly flexible workplace that serves as a dynamic framework for the ongoing research and innovation activities.

The individual spaces can easily be connected to create larger spaces as needed. The different units are made up of modules – with a large, open courtyard or atrium in the middle of every module. This structure accentuates the spatial qualities and facilitates the users’ orientation in the building. The atriums bring daylight far into the building and are natural gathering points during the workday.

The grid structure ensures a high degree of mobility and freedom to change and expand the building. The organisation in modules allows for small expansions over time, as little as 300 m2 at a time if required. In addition, the rational building design creates visual contact across the atriums and green oases, which the researchers can use for work or informal meetings.

The scale of the building adapts to the local context, which accommodates both families and large research institutions. The various heights of the modules thus also represent the diversity of research activities and departments at the Center for Solar Energy and Hydrogen Research.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Stuttgart, Baden-Württemberg, Germany
Client: Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung
Gross floor area: 13,000 m2
Year of design: 2013 - 2015
Type of assignment: 1st prize in invited, international competition
Team: Henning Larsen Architects, Transsolar, Knippers Helbig og ZWP Ingenieur AG

Sustainability

Sustainability

The Center for Solar Energy and Hydrogen Research Baden-Württemberg meets strict, German requirements for sustainability. Through the design process, the energy consumption of the building has continually been simulated through studies of volume, material selection, ceiling height, light and shadow, sound, wind and opportunity for indoor and outdoor spaces. By selecting and fully exploiting the most efficient solutions, the energy consumption of the centre has been minimised. Particularly, an effective use of daylight has contributed to reducing the energy consumption. 

See also...

See also...

0632 Radium Hospital

0632 Radium Hospital

1017 KSU-CHSR

1017 KSU-CHSR

1018 KSU-FCHSR

1018 KSU-FCHSR

1133 Siemens Headquarters

1133 Siemens Headquarters

Location

Map_Europe_Stuttgart.png
  • Stuttgart, Baden-Württemberg, Germany

Contact

Partner & Managing Director Munich, Dipl.-Ing., Architekt BYAK, MAA
wf@henninglarsen.com
Phone: +49 (0)89 8563338-110
download vCard