Lillebaelt Academy

Educational

2/39

 
 
 
 
 

The new building unites two geometries that accentuate the location of the campus between harbour and city centre. The campus is placed on an historically industrial site in the centre of Odense, Denmark, and a number of existing buildings have been integrated in the design for the new campus.

The lower part of the building is shaped as a rectangle bisected and displaced in order to form an arrival plaza in front of the main entrance. Facades lining the plaza are clad in brick, creating a common material language between new and existing buildings on the site.

Above the brick base, a lighter aluminum structure creates a visual reference to the rough harbour environment. The upper aluminum structure, slightly larger than the brick base, creates subtle overhangs that protect entrance doors from the elements while keeping the lines of the building clean. It furthermore contributes to the unifying identity of the new area with its reflective materiality.

The building, which will accommodate 3,000 students, contains a variety of spaces and environments that support learning and social interaction. The spaces vary from informal, spontaneous meeting places such as the main square and the canteen, to smaller, more formalised meeting spaces. The classrooms, which support focus and concentration, are situated along the perimeter of the building.

The new campus gathers a number of Lillebaelt Academy’s educational programmes - previously at six different locations - together on a unified campus. The project has been developed in order to establish Lillebaelt Academy as a lighthouse of knowledge in the region. The aim has been to create a learning centre which combines understanding, identity and variety to the area. In the future, the new campus will form part of a joint City Campus connecting the city with the harbour.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Odense, Denmark
Client: Lillebaelt Academy
Gross floor area: 20,000 m2
Year of construction: 2014 - 2016
Type of assignment: 1. prize competition
Team: A. Enggaard, Midtconsult, SLA

Sustainability

Sustainability

Erhvervsakademi-Lillebaelt_Henning-Larsen-Architects05.jpgThe proposal integrates sustainable solutions into every aspect of the new campus. Each day, the students will be met by innovative installations, constructions and materials, giving them the unique experiences of seeing theories and materials applied in the real world. The students will also be involved in the sustainable operation of the campus.

To date, the design team has been working with a series of concrete solutions and options for building integrated initiatives within education. One of the solutions, "Inspect the solar cells", provides access to the solar cell installations of the buildings so that students can study them up close and understand how they work.

Another solution experiments with phytoremediation. This project explores the ability of certain plants to effectively clean polluted soil. In this experiment, students will be able to collect and analyse the toxic content of the plant residues and carefully follow the process for cleaning the soil of an industrial or brownfield building site.

Aside from strengthening the interrelationship between learning and physical surroundings, all the innovative initiatives meet a series of further demands, which are expected to be part of a future DGNB certification system for Schools. Thus, existing DGNB standards have been used actively as a design parameter throughout the process. It has not yet been decided whether or not the building will be evaluated according to the German certification system.

 

Location

Map_Denmark_Odense.png
  • Odense, Denmark

Contact

Partner, Lead Design Architect
mso@henninglarsen.com
Phone: +45 8231 3134
download vCard