Experience- and knowledge centre at Trelleborg Viking Fortress

Cultural

55/55

 
 
 
 

The new experience- and knowledge center ought to tell the story of the Viking warriors and their time, as well as contribute to creating a larger attention and new knowledge of the era.

In the Viking age the four points of the compass were often associated with the four elements: water, earth, air and fire. The competition proposal use the same elements and structure in order to slowly lead visitors into the geometry, tactility, and atmosphere of the place. At the same time, the museum draws inspiration from a long house, the dominating building type of the Viking age, which was reconstructed nearby the fortress in 1941.

The museum's common area is placed, where the fortress and the long house both can be seen in an optimal manner. From here, visitors are able to climb the roof of the museum and enjoy the view. Cantilevered areas create a smooth transition between inside and outside and ensure shelter when needed.

Trelleborg has been nominated to the UNESCO’s World Heritage List.

Hide all
Show all

Project facts

Project facts

Location: Slagelse, Denmark
Client: Municipality of Slagelse and the National Museum
Gross floor area: 2,005 m2
Year of design: 2015 - 2016
Type of assignment: Competition proposal

Location

  • Slagelse, Denmark