• Ægte lavenergi i Ballerup

      Henning Larsen har sammen med totalentreprenøren Dahl Entreprise A/S vundet konkurrencen om et nyt kontorhus til Energinet.dk’s medarbejdere i Ballerup. Huset er et ægte lavenergihus, der udelukkende ved hjælp af design og optimering af husets geometri skaber et kontorhus i laveste energiklasse.

    • Energinet.dk’s nye kontorhus i Ballerup er på 4.000 m2. Et enkelt arkitektonisk greb gør huset fleksibelt og let at overskue. Det består af tre elementer: mødefaciliteter i nederste plan, et samlende atrium og arbejdspladser på øverste plan. Den øverste etage svæver over det skrånende landskab. Atriet er identitetsskabende, åbent og aktivt.

      Husets energiforbrug ligger på kun 47,7 kWh/m2 årligt. Ved at indarbejde solpaneler, grundvandskøling og varmepumper i projektet reduceres husets energiforbrug yderligere til kun 35 kWh/m2 om året.

      ”Vi har optimeret huset energimæssigt ud fra en enkel filosofi, hvor vi først og fremmest har haft fokus på at reducere energiforbruget,” forklarer arkitekt Anders Sælan, Henning Larsen. ”På den måde opfylder bygningen kravene i Lavenergiklasse 1 uden en masse teknologi. Hvis man så derudover vælger at producere energi ved hjælp af fx solpaneler vil bygningens energiforbrug ryge endnu længere ned.”

      Konkurrencen blev vundet foran en række andre danske arkitektvirksomheder. I dommerbetænkningen står der bl.a. om Henning Larsens vinderforslag: ”Forslaget er funktionelt og smukt indplaceret, er grundigt gennemarbejdet og imødekommer arkitektonisk markant bygherrens ønsker.”

      ”Dagslyset er afgørende for, hvordan man oplever arkitektur. Det er et af arkitekturens vigtigste virkemidler, men samtidig er det sollyset og solvarmen, som vi skal have kontrol over, når vi ønsker at reducere energiforbruget i en bygning,” fortæller arkitekt Anders Sælan. ”I designprocessen er det derfor vigtigt at dagslysoptimere designet. Balancen mellem dagslys og indeklima finder vi ved at simulere lyset og justere designet på den baggrund.”

      En del af den miljømæssige målsætning har været at sikre en høj grad fleksibilitet. De åbne plan på første sal, de lette vægge, enkle og genanvendelige elementer gør, at det vil være nemt og problemfrit at ændre indretningen i fremtiden.

      Byggeriet forventes at gå i gang til september og stå færdigt i 2011.

    Du har tilføjet et nyt link til din samling Du har slettet et link fra din samling