• To collection
    • Et moderne træhus Trondheim

      Det nye Leüthenhaven markerer et nyt og moderne kapitel i fortællingen om træhuse i Trondheim. Kommunens nye hus får en facade beklædt i vedligelholdelsesfrit fyrretræ. Det nye Leüthenhaven ligger ud til gaden Repslagerveita og bliver nabo til en række af ældre træhuse fra 1600-tallet.

    • Samspillet med omgivelserne samt høje krav til dagslys har været vigtige faktorer i udformningen af facaden for Trondheim Kommune. En facade som på en og samme tid er i samspil med omgivelserne og fremstår med et enestående arkitektonisk udtryk. Det er en facade, der inviterer forbipasserende ind.

      Bygningen er designet med fyrretræ som beklædning. Træet er biomodificeret, hvilket betyder at det f.eks. er behandlet med en alkohol, som udvindes af planteaffald fra landbrug. Det er en miljøteknologi, der giver et alternativt til de truede tropiske træarter ved at forbedre egenskaberne i bæredygtigt fremstillet nordisk træ. Træet er fældet og behandlet regionalt og er miljøcertificeret af enten FSC eller PEFC, for at sikre det lever op til vores standarder for bæredygtighed.

      Udover de åbenlyse miljømæssige kvaliteter har træet en høj æs¬tetisk værdi og er robust i forhold til det omskiftelige norske klima med regn og blæst. Træet har en meget fin ældningsproces. Når det udsættes for vejr og vind bliver træet mere gråligt og let skinnende. Med tiden vil facaden dermed naturligt få en smuk patinering uden den kræver stor vedligeholdelse.

      Nye Leüthenhavens træbeklædning følger op på en lang tradition i Trondheim med træfacader. Byen er kendetegnet ved sine træhuse og er den by i norden med den længste ubrudte linje af træhuse. Siden tidligt i 1700-tallet har man bygget træhuse. Efter en del brande begyndte byen at satse på murstenshuse, men i 1841 blev det besluttet at Trondheim skal forblive en træby. Den beslutning har haft stor betydning for udviklingen af Trondheim og dermed også Nye Leüthenhaven.
      Bygningens geometri og udtryk er en moderne fortolkning af et trondheimsk træhus og samtidig refererer kontorbygningen både i højde, materialer og geometri til den omkringliggende by. Bygningen møder byen i øjenhøjde og er til stede i samme skala.

      Nye Leüthenhaven bliver et nyt orienteringspunkt, hvor fællesskab og mødet med andre mennesker vil være i centrum. Arkitekturen binder kommunens kontorer, biografen, teatret og pladsen sammen og inddrager samtidig nærområdets uddannelses- og kulturinstitutioner i fællesskabet.

    Du har tilføjet et nyt link til din samling Du har slettet et link fra din samling