• To collection
    • Novo Nordisk vinder dansk lyspris

      Novo Nordisks nye domicil i Bagsværd er blevet tildelt Den Danske Lyspris 2014. Projektet, der er tegnet af Henning Larsen, får prisen for et belysningskoncept, hvor lysets samspil med bygningen er så elegant, at lyset snarere anes end ses.

    • "Lyset er subtilt, fordi det fremhæver lige netop de former, funktioner og stemninger, som arkitekterne har planlagt. Såvel hovedgrebet som detaljerne er udført med en sjælden præcision og høj synskomfort. Der er ingen blænding. Belysningskvalitet og lysfarver fremhæver materialer, former og farver, og de steder, hvor belysningen skal være jævn, er den imponerende jævn," siger Anne Bay, juryformand og direktør, Dansk Center for Lys.

      Det nye domicil består af to kontorbygninger. I hver bygning er der et gennemgående trappe- og fordelingsrum. De er designet med hver sit særlige ovenlys. Begge ovenlys er realiseret med en specialtilpasset, farvet LED-belysning, som fremhæver de to meget forskellige arkitektoniske rum på en stilfærdig og meget stemningsfuld måde. Farvevalget er diskret og velbegrundet og der, hvor lyset er dynamisk, er lysets farver komponeret i et naturligt farvespektrum fra dyb petroleumsblå til varm okker orange. Lyset er programmeret i en langsom, poetisk rytme, der opleves over tid.

      "Lyset indgår i og fremhæver arkitekturen og husets funktioner uden at gøre stads af sig selv. Dermed er projektet et eksempel på en fortrinlig udvikling inden for lysdesign lige nu, hvor det ikke er lyset i sig selv, der er blikfang, men den arkitektoniske helhed og den stemning, der skabes ved hjælp af lyset," påpeger Anne Bay.

      Gennem hele designprocessen har der været fokus på at integrere belysningsarmaturerne i arkitekturen. Belysningsanlægget er udført med energieffektive lyskilder herunder højkvalitative LED-lyskilder og med armaturer, der afskærmer for lyskilden, så blændingsgener undgås. Den bagvedliggende belysningsstrategi er velkommunikeret og -dokumenteret.

      Lysdesignet er skabt i et samarbejde mellem Henning Larsen Architects og Grontmij Lighting.

    Du har tilføjet et nyt link til din samling Du har slettet et link fra din samling