• To collection
    • Multifunktionelt og miljøbevidst parkeringshus i Piteå

      Selv pragmatiske funktioner som parkeringsfaciliteter skal få et byrum til at blomstre. Det har været Henning Larsen Architects tanke bag et nyopført parkeringshus i Piteå, Sverige.

    • Piteå er en svensk by med massere af sociale aktiviteter. Det nye parkeringshus, attraktivt placeret i knudepunktet mellem byens kommercielle og kulturelle kvarterer, kommer til at støtte bylivet og er en ny tiltrængt ramme for de mange kulturelle arrangementer og sportslige aktiviteter.

      Huset er kompakt og organiseret med ensrettede kørebaner, der er fordelt på en række planforskudte dæk, hvilket giver en effektiv udnyttelse af arealet. Bygningen beklædning af lærketræ skaber en stemningsfuld atmosfære. Sammen med en overskuelig planlægning og en behagelig lyssætning giver de naturlige materialer en følelse af tryghed og refererer til regionens træproduktion.

      Cykelparkering og ladestandere for elbiler er en del af de miljøbevidste tiltag i parkeringshuset. Dertil skaber træfacadens åbenhed gennemtræk, og håndterer udstødningsgasser på den mest miljø- og energivenlige måde, i forhold til mekanisk ventilation. I takt med at miljøbevidste transportformer vinder mere indpas, kan facaden tætnes og eventuelt isoleres.

      Hvad der indvendigt er et parkeringshus bliver udvendigt en del af en plads, der indtages af byens aktive beboere året rundt. På siden af huset er bygget en bred trappe, der fører op til en lille grøn park på toppen af huset. Trappen kan om sommeren bruges som tilskuerpladser ud mod torvet. Om vinteren kan bakken ved siden af indtages af kælke og lignende vinterleg.

      Det multifunktionelle parkeringshus er designet i et samarbejde mellem Henning Larsen Architects og svenske White Arkitekter.

    Du har tilføjet et nyt link til din samling Du har slettet et link fra din samling