Du har tilføjet et nyt link til din samling Du har slettet et link fra din samling
  • Designet til den australske sol

    Vinklet geometri i bygningsdesignet udnytter naturligt dagslys og forhindrer overophedning fra solens skarpe skær i Queensland University of Technologys nye campusbyning.

  • Lys er et grundlæggende byggemateriale.

    Naturligt lys påvirker atmosfære, adfærd og bevægelse, og bidrager til bæredygtige løsninger, som fx solenergi. Sollys kan dog blive et problem - hvis man f.eks. ikke formår at afskærme bygningen korrekt, kan det resultere i forstyrrende skær eller overophedning indendørs.

    I designet af en ny bygning på Queensland University of Technology i Brisbane, Australien, har vi udfordret måden at designe læringsmiljøer, der på trods af intens sollys, stadig skal kunne opretholde et komfortabelt indeklima.

    Midt på sommeren kan solens stråler være ubarmhjertige langs den australske østkyst. Det subtropiske klima og Brisbanes høje luftfugtighed får gennemsnittemperaturen til at snige sig op på 30 grader. På campussets østvendte bakke er man fra tidlig morgen udsat for solens skarpe skær og insisterende varme. For Martin Vraa Nielsen, Lead Sustainability Engineer hos Henning Larsen, krævede disse regionspecifikke udfordringer skræddersyede løsninger.

    "Hele balancen mellem bevarelse af dagslys og overophedning skifter i denne del af verden. Hos Henning Larsen har vi et latent fokus på naturligt dagslys, men på dette projekt skulle vi være mere opmærksomme på blænding og overophedning, end vi normalt er vant til i Danmark," siger Martin Vraa.

    Set fra oven udformer bygningen sig i terrasser, som slanger sig langs den nærlæggende Ring Roads snoende sving. De varierende dybder i facaden gør, at bygningen skaber sine egne skygger. De frithængende øverste etager sørger for den svalende skygge til atriummets bredde glasfacade, der forhindrer overophedning fra direkte sollys i stueplan, men bevarer stadig fri adgang for naturligt lys.

    På de øverste etager, der er dedikeret til afskærmede abejds- og læringsrum, reducerer vinklede aluminiumslameller solens skær fra øst men sikrer samtidigt frit udsyn til Brisbanes havn og finansdistrikt. Med den visuelle reference til de karakteristiske takkede stenskranter, som man finder på de nærlæggende Glass House Mountains, spejler bygningen det australske landskab for et mere behagelig sammenspil med det lokale klima. Ifølge Martin Vraa reducerer bygningens design solens lysindfald med 40 procent.

    "Ligesom i Danmark stiger solen op i øst, men derfra bevæger den sig, modsat Danmark, nordpå - så de vinklede udvendige paneler er let vinklet mod syd, hvilket øger skyggeffekten i tidligt på dagen, men bevarer den smukke udsigt og mildere dagslys fra syd, "siger Nielsen.

    Rigeligt naturligt lys giver et mere behageligt og lysere læringsmiljø i universitets nye bygning. Designet, der eliminerer afhængigheden af fluorescerende belysning og afskærmer solens skarpe skær, skaber et tiltalende rum for socialisering, samarbejde og læring, baseret på klimaforskning og inspiration fra det lokale miljø. Vores fokus på dagslys har tilpasset designet til at trives i den australske sol.