• Danish Lighting Award to Novo Nordisk domicile

    The 2014 Danish Lighting Award goes to Novo Nordisk's new headquarters in Bagsværd. The project, designed by Henning Larsen, is granted the award for a lighting concept where the light's interaction with the building is so elegant that it is sensed even more than it is seen.

  • "The light is subtle because it highlights accurately the forms, functions and atmospheres that were planned by the architects. Both the totality and the details have been executed with rare precision and high visual comfort. There is no glare. The lighting quality and the colours of light accentuate the materials, shapes and colours, and in the places where the lighting is meant to be uniform, it is impressively evenly distributed,” says Anne Bay, Jury Chairman and Director of the Danish Lighting Center.

    The new headquarters consist of two office buildings. In each building there is a central atrium with a unifying staircase that is surrounded by working and ancillary spaces. Each atrium is designed with its own special skylight. Both skylights have been realised using customised coloured LED lighting that accentuates the two very different architectural spaces in refined and very evocative ways. The colours are discreet and well adapted, and in the situations where the lighting is dynamic, the colours of light are composed in a natural colour spectrum, ranging from deep petrol blue to warm ochre orange. The lighting has been programmed in slow and poetic rhythms that are experienced over time.

    Anne Bay moreover notes: "The lighting is integrated and enhances the architecture and the building's functions without drawing attention to itself. This project exemplifies the excellent developments in contemporary lighting design, where it is not the light itself that is eye-catching, but the architectural totality and the atmospheres that are created by the light."

    Throughout the entire design process there has been a focus on integrating the lighting and luminaires into the architecture. The lighting system has been implemented using energy efficient light sources, including high-quality LEDs and luminaires that shield the light sources to avoid the visual discomforts of glare to the greatest extent possible. The underlying lighting strategy has been clearly communicated and well documented.

    The lighting design has been created in collaboration between Henning Larsen Architects and Grontmij Lighting.

You have added a new link to your collection You have deleted a link from your collection