• To collection
    • The Nordea HQ Promotes New Ways of Working

      Nordea’s new headquarters in Ørestaden, Copenhagen, is a sustainable workplace, where knowledge can flow freely between the 2000 employees.

    • At Henning Larsen, we experience how working environments are changing worldwide, and how employees constantly become more and more flexible and mobile. When you want information to move fast and flexibly across an organization and simultaneously secure healthy workplaces where employees thrive, architecture is one of the most important instruments. Clients visiting the new Nordea headquarters will meet a transparent sustainable building that buzzes with teamwork and innovation. 

      Nordea’s new head office is home to two impressive atrium spaces. One houses Scandinavia’s largest trading floor with 600 traders working with scenic views of the nature of Amager Fælled. The other atrium is the framework for lively interactions between clients and employees. Both atriums open up the building with large city-like spaces where people meet across the organization, have lunch, engage in informal meetings and get a sense of in-house activities across floors and departments.

      A Successful Workplace

      At Henning Larsen, we continuously conduct research within modern workspace design. This is how we know that a successful workplace is characterized by its ability to offer employees a broad range of solutions for them to individually tailor their workday without restrictions. We also know that indoor climate and access to natural daylight is essential for health, performance and job satisfaction.

      In the new Nordea headquarters, employees do not have permanent workstations. A range of flexible rooms, multi-rooms, project tables, ‘phone booths’ and touch-down workspaces facilitate the mobility of employees throughout the day offering them to shift between varying working situations. Close to the facades, we have placed office spaces for focused work – creating a feeling of almost working on Amager Fælled. Through the façade design, we have ensured that workspaces have a daylight factor of 2 %. This results in energy savings and in addition lead to comfort and well-being. A ventilated floor in the trading floor secures optimal air quality and cooling directly integrated into desktops guides heat away from trader floor computers recycling the heat.

      On balconies ─ zones between the facade and the open atrium spaces, we have placed coffee stations and a range of the more informal work zones. Access to smaller, closed spaces with the possibility to meet more remote colleagues is a significant factor in securing the exchange of knowledge across an organization. In this way, employees in the new Nordea headquarters have the possibility to define and vary their workday in a healthy and sustainable environment. Participation, flexibility, and well-being lead to independence and job involvement.  

    You have added a new link to your collection You have deleted a link from your collection