• Stuttgart Visitor and Media Center

      How do you address the challenge of needing more space, while being domiciled in a listed building, situated in a protected landscape? You build underground.

      • Location:
        • Stuttgart, Baden-Württemberg, Germany
      • Client:
        • Land Baden-Württemberg
      • Area:
        • 2,800 m² (30,138 ft²)
      • Status:
      • Services:
      • Team:
        • Engineer: Knippers Heiberg, Stuttgart
      • Photos:
        • Jens Willebrand
      • Show more
    • The parliament of the federal state of Baden-Württemberg in Germany is experiencing increasing pressure on its administration. School classes, conference guests, and the press are all crowding into the listed building, causing unnecessary disruption to the work of politicians and government officials. We have designed a new visitor and media center, developed to secure harmonious co-existence between effective administration, school services, and meeting activities. The visitor center is designed as an outdoor amphitheater, with reference to the center's democratic function. The actual stage of the amphitheater can be used for technical presentations, political debates, and cultural events, while the new functions of the building – foyer, exhibition, and conference facilities – are placed underground, peripheral to the amphitheater.

    • Design concept

    You have added a new link to your collection You have deleted a link from your collection