You have added a new link to your collection You have deleted a link from your collection
;
    • Diakonhjemmet Upper Secondary School and VID College

      The new upper secondary school and VID college will be in a vibrant campus area that can be used by everyone year-round. Not far from Oslo city center is Diakonhjemmet's garden, which is an experimental area for tomorrow's care and education. The upper secondary school will be run by the municipality.

      • Location:
        • Oslo, Norway
      • Size:
        • New VGS 18,500 m2
        • VID University College: 5,000 m2
        • Landscape: 55,000 m2
      • Year:
        • 2025
      • Status
      • Client:
        • Utdanningsetaten og Diakonhjemme
      • Services:
      • Team:
        • WSP
        • Oslo City Education Authority
      • Renders
        • Vivid Vision
      • Show more
  • The major aim of Diakonhjemmet is to ensure outdoor areas are accessible to students, researchers, teachers, staff, patients, elderly care residents, the kindergarten, and the local community. Attractive facilities such as parks and pedestrian areas will be used as active spaces but also as places for reflection.

    The vision for this project is that it should be an example of how we can best take care of our planet. This is achieved by stimulating biodiversity and the installation of green facades and roofs, which is particularly important when building in dense urban areas. This is closely linked to the identity of the upper secondary school and the college. Students will experience bio-based materials when entering the school.

    The schools should be perceived as open, accessible, and welcoming. Larger openings in the facade facing the square make it possible, when weather permits, to move furniture out onto the square. The furniture is selected so that it can withstand being indoors and outdoors. This helps to merge indoor and outdoor spaces in and around the school. Students and passers-by are invited into the community and can buy coffee and food in the cafe or canteen.

    The canteen will be separate from the school's other areas. In the evening, it can be used separately from other functions and rented out as banquet halls for residents, campus users, or students for private events. This offering will provide an active urban environment in the square that can extend beyond the campus and into the local community. To the delight of residents in and around Diakonhjemmet's garden, both morning and evening, on weekdays and weekends, year-round.

    • To limit the school's carbon footprint, we have chosen design solutions with hybrid structures in wood and low-carbon concrete, as well as bio-based materials.

  • "Both the school and the university will contribute to creating a vibrant area and campus in Diakonhjemmet's garden, to the delight of the city and the local community. Our proposal is ambitious and innovative buildings that provide optimal teaching conditions and high environmental ambitions," says Kasper Kyndesen, Design Director at Henning Larsen.

    Both the school and the university will contribute to creating a vibrant area and campus in Diakonhjemmet's garden, to the delight of the city and the local community.

    Our built environment has a direct impact on climate change, and this has been the focus from the start of the project. Based on the building's carbon footprint, we have chosen design solutions with hybrid structures in wood and low-carbon concrete, as well as bio-based materials. This creates space for insects, animals, and plants. Our landscape architects are working to program the landscape so that we can offer more than just a green lawn. This is a project where landscape architecture receives a lot of focus.

    • Concept for the landscape plan

  • Diakonhjemmet’s outdoor space will be divided into various distinct landscape typologies, including oak groves, parks, urban city spaces, and lush communal gardens. Collectively, these typologies will enhance Diakonhjemmet’s communal identity providing a space for everyone. The core focus of the site’s landscape is growth, achieved by integrating vegetation and water into the urban setting to increase biodiversity and wildlife. The existing oak hills are to be preserved and added vegetation will be integrated with the local flora creating a unique identity reflective of the site’s history. The roofs of the new secondary school will consist of green semi-intensive roofs that can manage rainwater locally. The rainwater will be used as a resource in the form of water channels and will be directed to larger water features and ponds. Diakonhjemmet’s outdoor space will bring those from all walks of life together in an eco-conscious manner.

    Diakonhjemmet Upper Secondary School will have a bustling life, with room for 800 students. At the request of Diakonhjemmet, a college will also be established on the site, called VID (scientific, international, and diaconal). These will be two parallel projects that will be connected and stimulate collaboration.

    • The buildings that make up Diakonhjemmet campus house various functions to meet the needs of all different visitors.

    • The atrium serves as the heart of the school due to its abundance of collaborative spaces and rooms that remain connected to one another.